Microsoft спира MSN TV

Възможността на потребителите да сърфират в мрежата през телевизорите си ще бъде преустановена на 30 септември

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата софтуерна компания в света - американската Microsoft спира телевизионната услуга MSN TV. Възможността на потребителите да сърфират в мрежата през телевизорите си ще бъде преустановена на 30 септември.

Решението не е изненада за никой, а според някои дори е закъсняло. От компанията изтъкнаха като причина за спирането "съществуването на нови средства за достъп до интернет като мобилните телефони и таблетите". Също така решението на Microsoft e част от стратегията за развитие на игровата конзола Xbox, която също предоставя възможност за достъп до глобалната мрежа.

MSN TV е създадена през 1997 г. Тогава щатската компания купува WebTV Networks за 425 млн. долара и получава технологията за достъп до интернет през телевизора. По-късно продуктът е преименуван на MSN TV, като в даден момент дори излиза и втора подобрена версия с повече опции, наречена MSN TV 2.

Ходът на Microsoft идва в момент, в който големите конкуренти от Apple проучват начини да предоставят повече онлайн съдържание през телевизионните приемници. От Samsung също кроят планове в тази насока, закупувайки видео стартъпа Boxee.

Докато фокусът на тези опити изглежда обаче е насочен към забавлението у домовете, то зад оригиналната WebTV стои идеята тя да доставя стандартни услуги като имейл и сърфиране на ниска цена.

Коментари: 0