Миньорите готвят гражданско неподчинение

Синдикатите предупредиха, че се подготвят блокиране на магистрали

136 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Надигат се гласове сред служителите на "Мини Марица изток" за протести. Не толкова стачки, а елементи на гражданско неподчинение. Това заяви лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев в ефира на bTV. Той предупреди ще ще бъдат блокирани магистрали, защото само да се протестира, като не се ходи на работа, е безсмислено.

"Ще излезем с позиция какво да се прави в конкретния момент", каза Тренчев. Според него основен проблем в изборното законодателство са така наречените мъртви души. "Този проблем съществува, политиците не го отричат, но се влачи с години", смята лидерът на "Подкрепа". Сред решенията, според него, е още въвеждането на електронно или машинно гласуване, което да гарантира обективност.

Според председателя на КНСБ Пламен Димитров още тази събота работниците от "Мини Марица изток" ще излязат на протест. "Хората имат и право, и основание. Ние със сигурност ще говорим с нашите структури за евентуално гражданско неподчинение и да се постигне някакъв резултат", каза Димитров.

"Цената на въглищата беше намалена и няма как предприятието да излезе на сметка. Работниците засега получават заплати, но следващият месец може да не получат. 1/2 бяха в някаква форма на отпуск", каза синдикалистът.

Според Димитров топлоцентралите са поставени на колене. "Ако сега напрежението е в "Мини Марица изток", утре ще е във всички мини в рудодобива. Има предложение "Бобов Дол" да работи на по-малко от половината мощност. Това значи, че половината миньори са заплашени да останат без работа", добави той.

По неговите думи миньорите са дали срок браншовият съвет да бъде свикан до петък. "И министър Стойнев да каже как може това да стане увеличението на цената на въглищата, без да се увеличи цената на тока за крайния потребител", добави той.

Коментари: 0