Морето поевтинява от утре

В някои курорти цените паднат с до 30 на сто

Бумът на туристи и по-топлото време това лято няма да отложат евтиното море. Още от утре започват намаления. Очаква се в някои от курортите цените да паднат до 30 на сто.

В най-големия морски курорт Слънчев бряг в пика на сезона няма много българи. От утре обаче цените стават по-поносими и за нашите туристи.

„Независимо колко е топло и колко е дълго лятото, това са едни правила, които всички спазваме, защото това са договори с туроператорите, подписани от предходна година”, казва перд бТВ Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Офертите стават с 15-20% по-евтини в зависимост от близостта на базата до морето. В четиризвезден хотел „ол инклузив" стая за двама от 200 лева пада на 166, в тризвезден става 120 лева. През септември следва ново, още по-голямо намаление, а хотелиерите разчитат това да компенсира слабия месец май.

„Между 10 и 15 септември започва сезон с още по-ниски цени. Така че в един момент цените достигат 50% от тези, които са били във високия сезон”, допълва Иванова.

Поморие също следва правилото „по-нисък сезон - по-ниски цени". В края на август почивката в морското градче става с 30 на сто по-евтина.

Китен е един от курортите, които разчитат предимно на български туристи. В пика на сезона тук се събират около 60 000 летовници. За разлика от миналото лято, сега и по-малките бази са пълни. В хотела на Стоян Диханов свободна стая няма до края на месеца. Въпреки че обикновено на юг сезонът е по-кратък, тази година се разчита топлите уикенди да докарат туристи и през октомври.

„В семейни хотели като нашия цените от 20 септември ще бъдат някъде около 25 лева със закуската, че даже и с вечеря”, коментира Диханов.

В Созопол също са подготвили сериозни промоции за края на лятото. Специални оферти за българите има и за дългия уикенд около 6 септември.

Коментари: 0