НЗОК с извънредно заседание

Касата трябва да изготви пакет от мерки за стабилизиране на институцията

НЗОК с извънредно заседание
104 ~ 1 мин. четене

Националната здравноосигурителна каса ще проведе днес спешно извънредно заседание във връзка с искането за затягане ма финансовата дисциплина. 

По настояването на Министерство на здравеопазването Здравната каса трябва да изготви пакет от мерки за контрол на разходите и финансовото стабилизиране на здравноосигурителната система.

Здравният министър Таня Андреева ще представи на база този пакет от мерки мотиви и финансова обосновка за увеличаване парите за здраве.

Очаква се през следващите дни да стане ясно дали може да се направи подобно разместване в здравната система, така че да не се стига до поредно наливане на средства и вдигане на дефицита на държавата.

Припомняме, че дефицитът в бюджетът на Касата е близо половин милиард лева, като болничната помощ формира най-сериозният дял в него. Преди два дни Надзорният съвет на касата одобри проект за актуализация на бюджета с 330 милиона лева. Държавата обаче не може да отпусне повече от 200 милиона лева, за да не се надвишава дефицитът от 2%.- т.е. това е със 130 милиона лева по-малко от необходимото.Подкрепи Economic.bg