Набелязаха пет спешни мерки в туризма

Предвижда се създаването на център за анализи и планиране в туризма

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Необходимите спешни мерки за бъдещото развитие на туристическия отрасъл у нас са 5. Те са били обсъдени на тричасова среща между заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев и основните браншови организации в отрасъла, предаде БНР.

Участниците в обсъждането са се договорили туристическата индустрия да участва при изготвянето и обсъждането на нормативните документи, които регулират дейността й, както и при изготвянето на предмета и обхвата на обществените поръчки.

Предвижда се създаването на център за анализи и планиране в туризма на основата на публично-частното партньорство заради необходимостта на бизнеса от специализирана информация в реално време. Друга инициатива предвижда отличаването на туристическите обекти, ако в тях се предлагат български еко-продукти и традиционни ястия.

Представители на индустрията, експерти от правителството и научни работници ще подготвят спешно проект на дългосрочна стратегия за устойчиво развитие на туризма у нас до 2030 година. В рамките на следващия бюджет ще се настоява за осезаемо увеличение на средствата за реклама.

Според Байко Байков, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и турагенти при изготвянето на дългосрочна стратегия не бива да се бърза. Правилното позициониране на България на международния туристически пазар изисква много сериозно анализиране на туристическия продукт в момента, какъв интерес удовлетворява този продукт, къде трябва да се насочат нашите усилия, това изисква, разбира се, и привличането на сериозен академичен потенциал.

Подкрепи Economic.bg