Над 200 села обезлюдяха

В над 1000 села не се е родило нито едно дете за цяло десетилетие

232 ~ 1 мин. четене

На картата на България съществуват над 200 села, в които не живеят нито един човек, съобщава порталът на българските общини Kmeta.bg. Голям е броят на селата "червени лампички", които са на изчезване. Тенденцията била населени места, които през 2006 година са били с по 1000-2000 души, сега да са с под 200. В над 1000 села пък не се е родило нито едно дете за цяло десетилетие.

"Селата и малките градове са напълно оголени, младите ги няма, което заличава всякаква възможност за демографски растеж и води до чисто биологично изчезване на жителите и на населените места от картата", съобщава ученият от БАН Николай Цеков, цитиран от вестник "Монитор".

От общата картина изключение били смесените села с преобладаващо турско, помашко или ромско население. Ученият дава пример с общините Гърмен и Черноочене в Родопско, където оставала перспективата за дълъг живот и нормално развитие.

"Ясно се вижда връзката между обезлюдяването и етническия състав и колкото по-голям е броят на малцинствените групи, толкова по-голям е потенциалът. Българските села обаче си отиват", допълва той.

Подкрепи Economic.bg