Надеждите за заем за Гърция помогнаха на еврото

Златото поскъпна заради покупки на централни бани и слабостта на долара

Еврото удари шест и половина месечен връх срещу йената днес, подкрепено от съживените надежди за сделка по гръцкия заем. В същото време японската валута страда заради очакванията за по-агресивни монетарни облекчения.

Инвеститорите първоначално разпродаваха единната валута в сряда, когато международните кредитори не достигнаха до споразумение за отпускането на извънредна помощ за Гърция, но бързо реверсираха тези сделки след изказването на германския канцлер Ангела Меркел, че сделката все още е възможна през следващия понеделник, когато ще има нова среща. След силата от предишния ден при коментарите на Меркел, еврото днес получи допълнителна сила по време на азиатската търговия при задействането на стоп ордери за покупки, което му помогна да достигне до 106.27 срещу йената. Това са най-високите нива от началото на месец май.

Йената пада на всички фронтове и достигна най-ниски стойности след април срещу доста валути, включително американския и австралийския долар. Зелените пари отчитат поскъпване срещу йената от 3.9% само за последните седем работни дни. Йената се продава и заради очакванията, че японското правителство ще притисне Японската централна банка да въведе по-драстични монетарни стимули. Според анализатори слабостта на йената може да продължи до изборите в Япония през следващия месец.

Долар/йена скочи до 82.59, което е най-висока стойност от началото на април. Шинзо Абе, лидер на опозиционната либерал-демократическа партия, която води убедително в социологическите проучвания преди изборите на 16 декември, призова за „неограничени” облекчения докато не се постигне инфлация от 2-3%, както и смъкване на краткосрочните лихви под 0%. Тази риторика на Абе може да продължи докато не се формира ново правителство, а това ще оказва натиск върху йената. Точно в този момент е трудно да се очаква спад на долара срещу йената, въпреки че може да последва такъв ако опасенията за фискалната криза в САЩ се усилят.

Австралийският долар се покачи до 1.0391 срещу американския си съименик. По-рано бяха достигнати стойности от 1.0401, когато излезе позитивен резултат за фабричния сектор в Китай. PMI индекса нарасна през ноември до 13-месечен връх от 50.4 пункта, сигнал че скоростта на растежа в най-големия пазар за износ на Австралия се повишава след забавянето. Австралийският долар скочи до 85.78 йени, най-силна стойност след началото на април.

Среброто превъзхожда златото и е начело на комплекса от благородни метали

Златото скочи днес, подкрепено от покупки на централни бани и слабостта на долара, докато европейските лидери повишиха вероятността за предстояща сделка за заем за Гърция.

Жълтият метал, който е с около 11% по-скъп от началото на годината благодарение на усилията в САЩ за стимулиране на икономиката, се търгува около 1730 долара за тройунция през по-голяма част от седмицата, докато инвеститорите умуват дали САЩ ще избегне фискалната пропаст.

Очакванията обаче за предстояща сделка между кредиторите и Гърция отслабиха долара срещу еврото и това помогна на златото. Новината, че Бразилия, Казахстан и Турция са увеличили златните си активи също оказа подкрепа.

Единната валута удари 2-седмичен връх срещу зелените пари при новината за възможна помощ за Гърция. Това направи деноминираните в долари суровини, като златото, по-привлекателни за купувачите използващи евро и други валути. Спот цената напредна минимално до 1731 долара за тройунция в сутрешните часове. Пазарът остава предпазлив, а основна подкрепа е фискалната пропаст в САЩ, която се отнася до 600 милиарда долара данъчни увеличения и намаления на разходите, които ще влязат в сила в началото на следващата година ако Конгреса не достигне до споразумение за спирането им. Това би довело до нова рецесия и дори Федералния резерв няма да е в състояние да намали отрицателното влияние върху икономиката.

В Близкия изток, Израел и Хамас, който управлява в ивицата Газа, се споразумяха в сряда под инициатива на Египет за спиране на продължилия осем дни конфликт, който доведе до смъртта на 162 палестинци и 5 израелци.

Технически анализатори предполагат, че златото има сили да атакува и преодолее съпротивата при 1734 долара и да нарасне към 1749 долара по време на днешната търговия.

Среброто нарасна до 33.43 долара за тройунця, което е най-високо ниво от повече от месец. Този метал отчита поскъпване от 20% за годината и е начело на благородните метали далеч и пред златото. Среброто обикновено следва златото, но може да бъде повлияно от по-рисковите активи заради индустриалната си употреба. Техническата подкрепа може да доведе до растеж към 35.36 през следващите 4 седмици, а пробив на това ниво ще отвори пътя към 40.54 долара, което е 61.8% корекция по Фибоначи на спада от рекордните стойности на 49.51 до 26.04 долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0