Намериха останки от кораб на Колумб

Според американски археолози става дума за останки от "Санта Мария"

Край бреговете на Хаити са открити отломки от флагманския кораб "Санта Мария", с който през 1492 г. Христофор открива Америка. Това може да се окаже едно от най-важните подводни археологически открития в историята, пише британският вестник "Индипендънт".

Ръководителят на американската група подводни археолози Бари Клифърд заяви, че резултатите от направените изследвания позволяват "практически с пълна увереност" да твърдим, че намерените отломки са от легендарния кораб "Санта Мария". Всички географски, топографски и археологически данни, които получихме, ни позволяват да твърдим, че става въпрос за "Санта Мария", посочи Клифърд.

"Вече сме информирали властите в Хаити за откритието. Ще се постараем да извадим от морското дъно най-добре запазилите се фрагменти от кораба и да ги предадем на властите", каза той.

"Санта Мария" (на снимката - модел на кораба) бил построен в испанските корабостроителници през втората половина на XV в. През 1492 г. Колумб го арендува и заедно с други два кораба "Ла Пинта" и "Ла Ниня" се отправя на експедиция с цел да търси по-кратък път към Индия.

На 12 октомври експедицията достига Бахамските острови, което се смята за официална дата на откриването на Американския континент. През нощта на 25 декември "Санта Мария" се блъсва в подводен риф и потъва. Колумб и групата му се връщат в Испания с другите два кораба.

Коментари: 0