Нови чипове пестят пари

AMD обяви наскоро, че разработва още по-модерни процесори

Нови чипове, които бяха изпробвани върху платформа с 64-битови сървърни процесори ARM могат значително да намалят цената на ИТ инфраструктурата в центровете за данни. За първи път AppliedMicro и AMD показаха как работят приложените върху платформа 64-битови сървърните процесори ARM, съобщи TechNews. На демонстрацията по време на ARM TechCon2012 бяха използвани програми с отворен код и едночипова система X-Gene на база ARMv8.

Демонстрацията включваше уеб търсене и значително натоварване на сървъра в среда Apache Hadoop. В сесията се включиха и компаниите Phoenix, Red Hat, Citrix, Oracle и Morgan Stanley.

Едночиповата система AppliedMicro X-Gene съдържа много юядрен процесор с архитeктура ARMv8, високопроизводителна подсистема за паметта и средства за вход/изход, включително и мрежов интерфейс Ethernet. В момента ARM чиповете са най-разпространени в устройства като таблети и смартфони. Архитектурата, разработвана от британския ARM Holdings, има обаче сериозни перспективи и на сървърния пазар. AMD обяви наскоро, че разработва процесори, които ще комбинират x86 и ARM изчислителни ядра.

Коментари: 0