ОЛАФ с най-много разследвания в България

Според говорителят на службата Йохан Уолт през тази година разследванията за измами са 42

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

България продължава да е страната, срещу която се водят най-много разследвания за измами с европейски пари. Това каза говорителят на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Йохан Уолт. По нейните думи в момента се водят 42 разследвания, което обаче е близо два пъти по-малко спрямо 2011 г. Тогава разследванията са били общо 78.

Според Уолт това, че разследванията са най-много може да се дължи на факта, че властите у нас предоставят на ОЛАФ цялата информация, за разлика от много други държави.

"Най-голямата част от разследванията на ОЛАФ са свързани със земеделието, следват структурните фондове и рибарството", съобщи Соня Клисарска, директор на българската служба партньор на ОЛАФ - АФКОС.

Тя уточни, че най-честите нарушения са при обществените поръчки - 59% от докладваните. Следват нарушенията на условия за финансиране и предоставянето на фалшиви документи.

В момента АФКОС извършва шест административни разследвания, като едно е по искане на ОЛАФ, а останалите са инициирани от българската служба, стана ясно от думите на Клисарска.

Коментари: 0