ООН прие исторически договор за търговия с оръжия

В обхвата на договора попадат сделките с танкове, бронетранспортьори, артилерийски установки, бойни самолети, вертолети и кораби, ракетни системи

184 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Организацията на обединените нации (ООН) одобри първото в историята споразумение, което има за цел да контролира търговията с конвенционално оръжие. Договорът въвежда общи стандарти за търговия на боеприпасите - от стрелковите оръжия до бойни кораби и танкове, предава AFP.

Историческата договореност се наложи да бъде гласувана, след като Сирия, Иран и Северна Корея по-рано блокираха приемането й с консенсус. В подкрепа на документа гласуваха 154 страни, против бяха само три - Иран, Сирия и Северна Корея. При гласуването 23 страни се въздържаха. Сред тях са някои от основните износители - Русия и Китай, и някои от основните купувачи - Египет, Индия, Индонезия.

В обхвата на договора попадат сделките с танкове, бронетранспортьори, артилерийски установки, бойни самолети, вертолети и кораби, ракетни системи. По отношение на ядреното, химическото и бактериологичното оръжие съществуват отделни международни конвенции.

Много държави вече регулират своя износ на оръжие, а също така съществуват международни споразумения относно ядреното, химическото и биологическото оръжие. Tова обаче е първият правно обвързващ международен документ, регулиращ търговията с конвенционални оръжия. Amnesty International и Международният комитет на Червения кръст приветстваха споразумението, но други активисти изразиха известни опасения.

Подготовката на договора продължи цели седем години. До гласуването му в Общото събрание на ООН се стигна, след като конференцията, на която той трябваше да бъде приет, не успя да постигне консенсус по-рано през вчерашния ден.

Идеята за въпросния договор обаче беше повдигната много по-рано. Още през 1997 г. група нобелови лауреати за мир предложиха да има подобен документ. В споразумението все пак се говори, че правителствата са длъжни да избягват оръжейни доставки, ако има съмнения, че тези оръжия ще бъдат използвани за извършването или за съдействието за извършването на сериозни нарушения на правата на човека.

Подкрепи Economic.bg