Обсъждат глоба над 1 млн. лв. за ЕРП-тата

Ниското напрежение довело до завишени сметки за ток, твърди Делян Добрев

80 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Записаната в нормативната уредба максимална глоба за електроразпределителните дружества (ЕРП) при установени нарушения е 1 млн. лв. "Ако има съществени нарушения, тази финансова санкция от 1 млн. лв. може да не бъде достатъчна. Това ще бъде обсъдено", коментира на извънреден брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от Фокус. Обяснението на Добрев дойде на фона на днешния протест срещу високите декемврийски сметки за ток и парно. В цялата страна хиляди недоволни граждани протестираха под надслов "Да запалим монополите".

Андон Роков, временно изпълняващ длъжността председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДЕКВР), посочи, че регулаторът също е назначил проверки на "Топлофикация София" и на трите ЕРП-та.

По думите на Делян Добрев сред установените нарушения от страна на дружествата е подаване на електроенергия с ниско напрежение в някои от по-малките населени места в страната, което води до увеличаване на сметките за електроенергия.

"Трябва да има ясно определен и регламентиран срок, в който електроразпределителните дружества да направят необходимите инвестиции, за да може тези малки населени места да получават ток с нормално напрежение", коментира енергийният министър.

Подкрепи Economic.bg