Очаквания за продължаващ ръст на долара

Силата на трудовия пазар в САЩ свали златото

Доларът и днес е силен срещу основните валути, тъй като нараснаха пазарните очаквания, че Федералния резерв ще намали стимулите още през септември заради солидния растеж на работните места. Доларовият индекс удари по време на азиатската търговия 3-годишен връх от 84.561. В петък той се повиши с 1.5%, което е най-силното му дневно покачване за последните 20 месеца.

В петък стана ясно, че работодателите в САЩ са открили през последния месец нови 195 000 работни места, което е по-силен резултат от предварителните очаквания. Това доведе средномесечния растеж на работните места през второто тримесечие до 196 333, което е приблизително 200 000, цифра чието ежемесечно поддържане е необходимо условие за действия от страна на ФЕД.

Според анализатори на „Барклис Кепитъл" данните затвърждават мнението, че долара ще нараства допълнително през втората половина на 2013 година, докато ФЕД нормализира монетарната си политика. Техните прогнози са, че ФЕД ще започне да намалява покупките на активи още през септември. От друга страна очакванията им са ЕЦБ, ЯЦБ и АЦБ да останат със стимулираща политика в близкото бъдеще. Разликата в монетарните политики между централните банки подсказва продължение на растежа на зелените пари срещу еврото, стерлинга и йената. Дивергенцията е очевидна на пазара на облигациите, където доходността по 10-годишните американски облигации скочи в петък с 23 пункта до 2.75%, върхове за последно виждани през август 2011 година. Спредът между тяхната доходност и тази на германските съкровищни бонове достигна най-големи стойности след 2006 година.

Евро/долар се търгува на 1.2822 и не е далеч от 7-седмичното дъно на 1.2806, което удари в петък. Долар/йена скочи до 6-седмичен връх от 101.47 и атакува 76.4% корекция на спада от май до юни. Ясен пробив през зоната 101.40/101.65 ще отвори пътя за повторен тест на върха от месец май на 103.74.

Щатският долар скочи отново и срещу високодоходните валути поразявайки австралийския долар обратно към 34-месечното дъно от миналата седмица на 0.9036. Двойката днес се котира на 0.9047. Цената на австралийския долар зависи от серията от данни от Китай през тази седмица, включително стойностите за инфлацията във вторник и за търговския баланс в сряда. В четвъртък стойностите за трудовата заетост в Австралия също ще бъдат внимателно наблюдавани. Нови свидетелства за забавяне на икономиката в Китай, който е най-големия експортен пазар на Австралия, без съмнение ще окаже сериозен натиск върху австралийския долар, който се обезцени на среднопретеглена база с над 10% след средата на април.

Силата на трудовия пазар в САЩ свали златото

Златото пада за трети пореден ден, заради страховете, че Федералния резерв скоро ще започне да намалява стимулите по програмата за покупки на облигации след излезлия силен доклад за трудовата заетост в САЩ.

Спот цената падна днес на 1218 долара за тройунция след понижение с 2% в петък. Тогава стана ясно, че американските работодатели са открили през последния месец нови 195 000 работни места, което надмина предварителните прогнози за 165 000. Данните на министерството на труда циментираха очакванията, че ФЕД ще започне да намалява покупките си от 85 милиарда долара на месец. Според прогнозите на повечето икономисти на Уолстрийт, ФЕД вероятно ще започне да свива програмата по изкупуване на дълг, предназначена да подкрепи икономическия растеж и трудовия пазар, още през септември.

Жълтият метал отчете най-големия тримесечен спад в историята в периода април-юни, когато се обезцени с 23% и падна до 3-годишно дъно от 1180.71 долара за тройунция. Сривът дойде след изказването на председателя на ФЕД Бен Бернанке, че икономиката се възстановява достатъчно силно, за да започне централната банка свиване на стимулите.

Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха в петък с 0.28% до 961.99 тона.

Вносът на злато в Китай през месец май от Хонг-Конг е скочил с над 1/3 спрямо предходния месец, тъй като по-ниските цени са привлекли купувачи във втория по големина потребител на злато в света.

Бижутерите в Индия разчитат на нарастващото търсене на диаманти в страната и на устойчивия интерес към златото, които да компенсират забавянето породено от наложените вносни тарифи от правителството върху вноса на жълтия метал.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0