Очакват над 1 млрд. долара приходи от космически туризъм

Стартът на суборбиталните полети се планира за 2014 година

През първите 10 години от съществуването си космическият туризъм ще донесе между 600 милиона и 1,6 милиарда долара приходи. Прогнозата направи компания за анализи на пазара от щата Вирджиния – „Таури груп”, съобщава в. „Дейли телеграф”, цитиран от бТВ.

По данни на британското издание шест са фирмите, които към момента разработват суборбитални космически кораби за многократна употреба, с които ще пътуват бъдещите туристи. Сред тези фирми е и „Върджин галактик” - компанията на британския милиардер Ричард Брансън, която е част от неговата империя „Върджин груп”.

Планира се при космическото си пътешествие туристите да достигнат с кораб до 100 километра над повърхността на планетата ни, откъдето да се насладят на условията на микрогравитация и на гледката на Земята на фона на осеяния със звезди космос, а после да се върнат обратно в атмосферата.

Според „Дейли телеграф” компанията на Брансън е разработила кораба „Спейс шип ту”, в който могат да пътуват шест космически туристи и двама пилоти. Сега корабът минава изпитания, а цената на полета с него е 200 000 долара.

Частната компания „ЕксКор Аероспейс” пък планира да създаде двуместен кораб, наречен „Линкс”, като пътуването с него ще струва на туристите двойно по-евтино - 95 000 долара.

„Върджин галактик” има намерение да започне суборбиталните полети към 2014 година. Тя е получила вече депозити на обща стойност 70 милиона долара от 536 души. Други 7500 заможни хора от целия свят са в списъка на чакащите. Преди около две седмици холивудската двойка Бранджелина обави, че планира меден месец в космоса – именно с кораб на „Върджин галактик”.

Коментари: 0