Очакват по-малко трафик, а не повече приходи от "Синята зона"

Според зам.-кмета на София Любомир Христов идеята е да се създадат алтернативи на автомобилното придвижване в София

Увеличаване на приходите от по-високата такса Синя зона не се очакват, очаква се намаляване на трафика. Това каза в сутрешния блок на ТВ7 зам.-кметът на София Любомир Христов за новите правила за паркиране на Синята зона в столицата. По неговите думи целта е да се редуцират автомобилите в центъра, за да бъдат решени част от проблемите в трафика.

"Това е част от цялостна програма, която включва и паркингите на метрото, и още цял комплекс от мерки за подобряване на градската среда", каза Христов.

Той уточни, че приключват довършителните работи по новите метростанции и се предвижда и изграждане на велоалеи. "Това са алтернативи за придвижване, а тази година ще бъдат пуснати около 3 000 паркоместа в новите паркинги за метрото, като това са едва 25% от местата в "Синята зона", каза Любомир Христов. По думите му строителството на кръстовището при телевизионната кула по план ще завърши в края на ноември.

Междувременно днес от 18 ч. на пл. "Славейков" ще се проведе поредният протест срещу промените в "Синята зона" в столицата, които трябва да влязат в сила от 1-ви септември. Мястото на недоволството е сменено заради ремонта, който започва пред паметника на Патриарх Евтимий.

Преди това от 11 часа на "Московска" 33 представители на Гражданско движение "ДНЕС" и Facebook групата „Не на данък паркинг" ще се срещнат с председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков. По време на разговорите трябва да бъдат обсъдени спорните точки в новата наредба. Част от тях са високите такси на ваучерите за "Синя зона" и намаляване на необходимите документи, които трябва да осигурят разрешение за паркиране в центъра.

Според новите промени от другия месец собствениците на жилища в центъра на София ще могат да спират пред домовете си срещу 150 лева на година в района на "Синя зона" и 100 лева в новата "Зелена зона".

Коментари: 0