Офшорните зони ще изядат 1.9 млн. работни места в Европа

Доклад на The Hackett Group показва, че 137 800 работни места в сферата на бизнес услугите ще изчезнат от Европа само през 2013 година

72 ~ 2 мин. четене

Големите фирми в Европа губят над 130 000 работни места всяка година в сферата на IT, финансите и други бизнес области, а причината за това е изместването им към офшорни места. До 2017 година Европа ще загуби близо 1,9 милиона работни места, показва доклад на консултантската фирма The Hackett Group, цитиран от CNBC.

Избягаването на данъчно облагане, съчетано с технологичните постижения, които могат да заместват определени работни места, и с ниския растеж в еврозоната, могат да доведат до загубата на половината от всички "бек-офис" места, които са съществували в Европа през 2002 г., показва още докладът. От около 4,2 милиона работни места, свързани с бизнес услуги през 2002 г., 46 на сто, или 1,9 милиона, ще изчезнат до 2017 година.

"За много хора в Европа, които търсят работа в областта на корпоративните финанси, IT, или други подобни области, нашите изследвания предлагат една мрачна картина", каза Расфал Хулайт, управляващ директор на The Hackett Group. "Развитието на офшорните пазар на труда и узряването на глобалните бизнес услуги просто елиминираха много от работните места, които са съществували досега".

Докладът отчита по-добрите от очакваното икономически данни от еврозоната през последните седмици. Миналия месец безработицата в региона спадна за пръв път от повече от две години насам, показват данни на Евростат. Еврозоната пък публикува ръст от 0,3 на сто през второто тримесечие на 2013 година, което предполага излизане от рецесията.

Въпреки това, The Hackett Group прогнозира, че 137 800 работни места в сферата на бизнес услугите ще изчезнат от Европа само през 2013 г. Годишните загуби на работни места ще се свиват всяка година, показва още докладът, като през 2017 година те ще се равняват на 59 000.

Въпреки че данните за работните места са доста лоши за европейските граждани, в доклада се казва още, че преминаването към офшорен пазар би било далеч по-рентабилно за съответните предприятия.

Подкрепи Economic.bg