Огражданията пред парламента – от незаконно дарение

Протестиращи не са разработвани, твърди служебният вътрешен министър Йордан Бакалов

Огражданията пред парламента – от незаконно дарение

Снимка: БГНЕС

Огражданията пред парламента, които предпазваха народните представители от "народната любов" по време на протестите срещу кабинета "Орешарски", са от незаконно дарение. Това стана ясно от думите на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов.

Незаконно дарение

"На 13 ноември 2013 г. фирма "ВИП Секюрити" ЕООД предоставя 69 парапета, които са монтирани в района на Народното събрание. Металните ограждения са останали до 4 август. "ВИП Секюрити" е предоставила безвъзмездно 69 преградни парапета на СДВР, както и фирма "Балкан стийл инженеринг" е предоставила отново безвъзмездно 5 броя защитни пана на СДВР. И двете дарения, според нас като ръководство, нарушават заповедта на министъра на вътрешните работи, която забранява на частни фирми да правят дарения на МВР", каза министърът.

От компанията, доставила огражденията на НС, веднага изпратиха писмен отговор по повод думите на министъра, в който се твърди, че правно нарушение на практика няма. „ВИП Секюрити е потърсена с молба да осигури допълнителните ограждения от оперативното ръководство на СДВР и МВР с обяснението, че е единствената охранителна компания, която разполага с подобни съоръжения на територията на България”, казват от там.

„Огражденията са предоставени за безвъзмездно ползване, което е напълно различна по закон формулировка. Те не са дарени. Нито са дарение за МВР. Съоръженията са поискани и предоставени за безвъмездно ползване за срок от една седмица. След изтичането на този срок компанията многократно е правила опити и постъпки да получи огражденията си обратно, но те й бяха върнати едва при окончателното вдигане на охраната около сградата на Народното събрание. Както при предаването на огражденията от страна на компанията на МВР, така и при връщането им обратно, са изготвени съответните двустранни приемо-предавателни протоколи”, допълват още от ВИП Секюрити.

Неразплатени финансови задължения

Бакалов добави още, че финансовият одит на МВР показвал, че към 25 август тази година има неразплатени финансови задължения в размер над 17,85 млн. лв., по данни на второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на вътрешните работи.

Към момента по бюджета на МВР не е осигурено финансиране в размер на 42 585 691 млн. лв. Спряната поръчка е за трафик-камерите. "Поръчката, която е спряна, от нас, като ръководство и няма да започне е за трафик-камерите. Беше на прогнозна стойност около 53 млн. лв. Там схемата е била - фирмата, която спечели търга или процедурата, да изгради самата система и след това да се изплаща от нашите или вашите глоби – 10 лв. на глоба, 1,5 лв. за плик, 2,5 лв. за разнасяне и всичко това е трябвало да го извършва самата фирма. Като поръчка това също сме го спрели”, каза министърът.

Протестиращи не са разработвани

Вътрешният министър каза още, че протестиращи не са разботвани. "Обобщената информация показва, че не са провеждани оперативно-издирвателни мероприятия, не са водени дела на оперативен отчет и не са прилагани СРС-та срещу граждани, участници в протестите", заяви той. 

Припомняме, че няколко от участниците в предишния парламент и кабинет, включително премиерът Пламен Орешарски и зам.-председателят на НС Мая Манолова, заявиха, че имат информация "кой стои зад протестите". "Имам достатъчно информация кой стои зад протестите и кампанията срещу правителството. Уверявам ви, че след години ще бъде интересно четиво", заяви премиерът в разгара на протестите през лятото на миналата година срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Коментари: 0