Опасенията за световната икономика подкрепиха долара

Златото се насочва към най-голям седмичен спад след месец май

Предлагащият сигурност долар се търгува на едноседмични върхове срещу повечето валути, подкрепен от дългоочакваните понижения на рейтингите на големи световни банки от Муудис. Инвеститорите в момента очакват резултата от срещата на европейските лидери по-късно през деня.

Доларът направи най-голямо покачване за последните 3 месеца след ключови изследвания за деловата активност от Китай до еврозоната и САЩ, които показаха мрачни перспективи за световната икономика.

Инвеститорите търсят сигурни активи след пониженията на Муудис, които показаха, че проблемите на еврозоната са прераснали в много сериозна световна криза. Долар/йена се търгува на 80.30, а при ралито вчера двойката удари 5-седмичен връх. Движението е доста необичайно, тъй като йената има склоност да печели във времена на повишена несигурност и подсказва, че пазарите се боят от икономическите проблеми в Япония.

Краткосрочно търгуващите и хедж фондовете продаваха йената заради фискалните проблеми в Япония, докато в същото време управляващата партия е разделена относно вота за повишение на данъците върху продажбите. Споровете в Демократическата партия, които могат да доведат до предсрочни избори, допълнително подкопават и без това слабото доверие към непопулярния министър-председател Йошихико Нода, както и способностите му да се пребори с огромния държавен дълг, който вече е два пъти по-голям от размера на 5-трилионната икономка.

Избягването на по-рисковите активи дойде след свиване за осми пореден месец на фабричния сектор в Китай, спад на деловата активност за пети пореден месец в еврозоната и най-слаб растеж за последните 11 месеца на фабричното производство в САЩ. Резултатът беше слизане на еврото до 1.2550 срещу долара и отдалечаване от върха през седмицата на 1.2748. Единната валута е близо до основна подкрепа при 1.2520. Пробив на тези нива ще сигнализират за формиран връх около 1.2748 и се отваря пътя за тест на 1.2290, двегодишното дъно от 1 юни.

Валутите на растежа също получиха сериозни удари, като австралийския долар преживя най-голямото дневно понижение за последните 6 месеца. Сутринта той се разменяше за 1.0053 срещу зелените пари при връх вчера на 1.0205. Добра подкрепа е 0.9979, което е 38.2% корекция на ралито от 1 до 20 юни.

Късно вчера Муудис намали кредитните рейтинги на 15 световни банки, в това число Джи Пи Морган и Морган Стенли. Пазарите очакваха това развитие, за което Муудис сигнализира още в началото на годината. Единствената утеха при пониженията беше, че рейтинга на Морган Стенли спадна с две единици до Ваа1 вместо с три единици, както беше заплашил през февруари Муудис.

Вниманието на пазарите вече се насочва към срещата на финансовите министри от ЕС и мини срещата на върха между лидерите на Германия, Франция, Италия и Испания. Последната ще постави основите за срещата на върха на ЕС през следващата седмица. Днес ще се търсят начини за постигане на фискален и банков съюз в еврозоната и по-важно, случая може да бъде използван от Испания за официална молба за помощ от 100 милиарда евро за бедстващите й банки. Положителни новини от срещата ще потвърдят очакванията за растеж на еврото срещу долара от тези нива, тъй като пазара остава къс на евро.

Известно облекчение за единната валута дойде вчера от успешния аукцион в Испания, който продаде 2.2 милиарда евро дълг, въпреки високите разходи. Появиха се и съобщения, че ЕЦБ обмисля облекчаване  на правилата за лихвите върху дълга, който приема при репо операциите. Едно такова действие ще помогне много на испанските банки при заемането на средства.

Златото се насочва към най-голям седмичен спад след месец май

Златото се насочва към най-голям седмичен спад за последния месец, след като страховете за световната икономика поразиха суровините и принудиха инвеститорите да търсят сигурност в долара. Данните в четвъртък показаха, че производствения сектор в Китай, Европа и САЩ се забавя. Това идва само ден след като ФЕД разочарова инвеститорите, които се надяваха на по-агресивни мерки при стимулирането на икономиката.

Спот цената нарасна минимално днес до 1566 долара за тройунция. Вчера обаче металът се обезцени с 2.5%, което е най-голям дневен спад след края на февруари и дойде заради липсата на количествени увеличения от страна на ФЕД.

Сигурният долар нарасна до едноседмични върхове срещу другите валути и остава добре подкрепен след понижените кредитни рейтинги на основни световни банки от Муудис.

Суровините поевтиняха в четвъртък за втори пореден ден при най-големите разпродажби за тази година, като петролът, царевицата и медта се сринаха с над 3% след последните икономически данни от целия свят, които показаха, че предстои слабо търсене на суровини.

Физическият сектор в Индия, която е най-големия купувач на злато в света, остава пасивен, тъй като купувачите изчакват по-големи спадове на цената преди да осъществят сделки.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0