Орешарски: Хората не трябва да имат очаквания за бързи промени

БСП не спечели пълно мнозинство и сега е въпрос на договорки какви части от предизборната си програма ще могат да изпълнят, обясни евентуалният премиер на България

224 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Номинираният за премиер от БСП Пламен Орешарски се притеснява от очакванията на обществото за много бързи положителни резултати. Това каза той в сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей България". Той също каза, че изпълнението на предизборните обещания на партията зависят от договорки с коалиционния партньор ДПС.

"Моите страхове са, че това няма как да стане с магическа пръчка. Няма как много бързо да усетим позитивните ефекти. Много важно е да пресечем негативните тенденции, свързани с такива фактори като поскъпването на тока, на лекарствата, увеличение на безработицата", подчерта Орешарски.

"БСП не спечели пълно мнозинство и сега е въпрос на договорки какви части от предизборната си програма ще могат да изпълнят", каза червеният депутат. "Промените в размера на данъка за облагане на доходите на физическите лица могат и да не бъдат осъществени, защото в програмите на ДПС пък е записано, че размерът на данъците няма да се променя", добави той.

Според него намалението цената на лекарствата може да стане чрез централизирани търгове, на които ще може да бъде постигната по-голяма отстъпка. А за някои от промените в социалните плащания трябва да бъдат направени законови промени, обясни още той.

Планът Орешарски предвижда най-спешните мерки да бъдат отделени с хоризонт 6 месеца, или до края на тази година. Краткосрочните мерки обхващат поне един бюджетен период. Пламен Орешарски има и политики, които обхващат  4-годишен, дори и по-дълъг период.

Относно АЕЦ "Белене" бъдещият премиер сподели, че винаги е гледал на централата като на икономически проект, който трябва да бъде преразгледан и да се установи актуалното му състояние.

Орешарски твърдо стои зад искането на БСП за двутарифно ценообразуване в енергетиката. "Мярката е за бедните и тези с много ниски доходи, които няма как да платят сметките си", заяви още той.Подкрепи Economic.bg