Орешарски: Трябват 20 млн. лв. за овладяване на кризата с бежанците

Засилва се охраната по границата в най-уязвимите зони и се изграждат преградни съоръжения

172 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

До края на годината ще са нужни над 20 млн. лв. за овладяване на кризата с бежанците. Средствата са нужни за изпълняване на плана за овладяване на кризата след масовото навлизане търсещи закрила на територията на България, обяви министър-председателят Пламен Орешарски.

"Надяваме се тези средства частично да бъдат възстановени от европейска солидарност, а и от отделни страни-членки на Европейския съюз (ЕС), които заявиха, че ще помогнат", поясни премиерът, цитиран от правителствената пресслужба. Според него обаче не е реалистично да очакваме, че може да бъде възстановена цялата сума.

По думите на Орешарски парите, които няма да се възстановят ще се търсят чрез преструктуриране на разходи. "За следващата година работим за по- сериозно подпомагане от страна на Европейската комисия (ЕК)", добави Пламен Орешарски.

Той добави още, че укрепването на границите не е еквивалентно на затваряне. Премиерът изрази притесненията си от нееднозначните в някаква степен реакции в страната по проблема. Прави всичко възможно, за да се смекчат ефектите от кризата, подчерта Пламен Орешарски и добави, че нелегалните емигранти, които не получат статус на бежанци или закрила, ще бъдат екстрадирани. За това обаче ще са нужни допълнителни средства.

"Темата за бежанците е между основните, по които работи кабинетът", заяви по-рано Орешарски. Той изтъкна, че се засилва охраната по границата в най-уязвимите зони и се изграждат преградни съоръжения.

ГЛАСУВАЙТЕ за Социално отговорната компания на 2013 г.

Подкрепи Economic.bg