Още през април било ясно, че "Ораново" работи в нарушение

Спазвам закона и в момента съм разпоредил спиране на концесията, твърди Драгомир Стойнев

Автор: Атанас Христов

Още през април 2013 г. е било ясно, че злополучният рудник "Ораново" е работил в нарушение на правилата. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. "В доклад от проверка от 18 април тази година се посочва, че в мината се извършва нормална експлоатационна дейност, въпреки че не е имало одобрен годишен план, а миньорите не са имали право да работят в 64-а галерия преди 1 август", поясни в ефира на БНР Драгомир Стойнев. Той е категоричен, че държавата трябва да се върне на мястото си и да поеме контролните си функции.

Сред причините за трагичния инцидент в мина "Ораново" Драгомир Стойнев изтъкна несвършената работа от администрацията по отношение на осъществения контрол. Той направи разграничение между отнемането и спирането на концесията. "Аз спазвам закона и в момента съм разпоредил спиране на концесията. Това означава спиране на добивната дейност до отстраняване на нередностите", поясни Драгомир Стойнев.

По думите му, в този период концесионерът трябва да предприеме действия за поддържане на концесията - за срок от 15 дни няма право да освобождава работници, трябва да представи годишния си план и да изпълни предписанията на Главната инспекция по труда. "Но и като министър, и като човек няма да допусна да се работи при такъв риск", категоричен беше Стойнев.

Коментари: 0