Откриваме Камара на строителите в Катар

София и Доха започват подготовката за второто заседание на Смесената комисия за икономическо и търговско сътрудничество

128 ~ 2 мин. четене

Българската Камара на строителите открива представителство в Доха, Катар, което допълнително ще подпомогне родния строителен бранш в участия в катарски инфраструктурни проекти. Това стана ясно през първия ден от посещението на вицепремиера и министъра на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева в азиатската страна.

София и Доха започват подготовката за второто заседание на Смесената комисия за икономическо и търговско сътрудничество, което се планира в края на годината, стана ясно от срещата на вицепремиера с Шейх Джасем бин Абдулазис Ал-Тани, министър на бизнеса и търговията. Домакин на срещата ще бъде българската столица. Шейх Джасем изрази готовността си при посещението си в България да води бизнес делегацията.

Вицепремиерът Захариева обсъди възможностите за засилване на търговията между двете държави и подчерта ключови индустрии, които са готови да изнасят българска продукция в Катар включително земеделска продукция и продукти на хранително-вкусовата промишленост, строителни материали, електрическа и електронна апаратура и други. На срещата бяха обсъдени и възможности за съвместни проекти в областта на научно-изследователната и развойна дейност и иновациите.

Българските фирми да бъдат третирани наравно с водещите международни строителни и инженерни компании в Катар, поиска вицепремиерът Екатерина Захариева от шейх Абдулрахман бин Халифа Ал-Тани, министър на общините и планирането. Той потвърди, че България е важен партньор за Катар и българските фирми могат да работят под различни форми в емирството.

По време на разговора катарската страна прояви интерес към български компании, които могат да доставят строителни материали и компоненти за активното строителство в Катар. Шейх Абдулрахман, който отговаря за развитието и планирането на инфраструктурата във всички общини в Катар, изрази подкрепата си за побратимяването на София с Доха в средата на май т. г. и се надява, че и други български градове ще проявят интерес за побратимяване с общини в Държавата Катар.

По време на срещата си с Мухаммад бин Салех ал Сада, министър на енергетиката и индустрията, вицепремиерът Захариева представи възможностите на България да предоставя експертна помощ на Катар в областта на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. Част от дългосрочната стратегия на Катар е разработването на проекти за производство на енергия от алтернативни източници. В тази връзка министър Ал Сада каза, че вратите за българските специалисти са отворени както на политическо, така и на експертно и бизнес ниво.

Вицепремиер Захариева сподели факта, че България почти е достигнала целта си като страна-член на ЕС за 16% ниво на производство на електроенергия от възобновяеми източници до 2020 г., като днес това ниво е 12%. Според нея през последните осем години българските експерти са натрупали опит и екпертиза на световно ниво в тази област, както и в областта на енергийната ефективност и могат да помогнат на Катар в развитието на проектите в тези области.

Подкрепи Economic.bg