Отличиха МИЕТ на международно туристическо изложение

Министерството подписа меморандум за сътрудничество с администрацията на Алтай

136 ~ 2 мин. четене

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) получи „диплом за мащабно участие” в осмото международно туристическо изложение Intourmaket, което се проведе в Москва. Заместник-председателят на Световната организация по туризъм Золтан Шомоди връчи отличието на директора на дирекция "Туристическа политика" в министерството Мария Иванова. Наградата е от името на ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Русия Александър Радков.

В рамките на изложението Иванова и Радков проведоха и работна среща, на която България и Русия потвърдиха твърдото си намерение да развиват още по-активно успешното си сътрудничество в туризма. Двете страни се съгласиха, че са неоходими общи усилия за облекчаване на визовия режим, което ще увеличи допълнително обмена на туристи между тях.

МИЕТ запозна руските партньори с основните моменти в новоприетия Закон за туризма, за чието прилагане трябва да се разработят 13 наредби в период от 3 до 6 месеца. Към една от тях - за детските и младежките пътувания с обща цена, руската страна проявява подчертан интерес. През последните няколко години броят на руските деца, които избират за ваканциите си България, се увеличи чувствително и затова са нужни пълни гаранции за здравето и безопасността им, подчертаха двамата събеседници.

На втория ден от изложението българската делегация се срещна с ръководителите на регион с огромен потенциал в туризма - Алтайския край. Той е стратегически партньор на експото и към него проявяват интерес все повече страни и компании.

В Деня на Алтай на изложението Мария Иванова и зам.-губернаторът на областта Александър Щетинин подписаха меморандум за сътрудничество между МИЕТ и администрацията на Алтайския край в областта на туризма. С него двете страни подчертават волята си да разширяват сътрудничеството си във всички сфери на туристическите услуги. Алтай е много богат на гори, минерални извори, реки и езера и като България предлага разнообразни туристически услуги - еко-, СПА, балнео-, екстремен, еко-, културно-познавателен туризъм.

На церемонията присъства и извънредният и пълномощен посланик на България в Русия Бойко Коцев, който бе отличен от губернатора на Алтай Александър Карлин с юбилеен медал за 75-годишнината от административното обособяване на региона. Посланик Коцев пък връчи на г-н Карлин почетния знак "Самарски кръст" по повод 135-годишнината от освобождението на България от османско иго.

Подкрепи Economic.bg