Овчаров: От енергетиката у нас се прави политика

Разумната политика е да помогнеш на бедните, а цените да останат пазарни, смята бившият енергиен министър

Тъжната истина е, че от енергетиката у нас се прави политика. Това каза в студиото на „Всяка неделя” Румен Овчаров. Според него, когато през 2006 година Бойко Борисов започна да се бори с „Топлофикация – София” и Валентин Димитров, събираемостта на дружеството са спаднали драстично. Това е пример за лошото влияние на подобно отношение към един сектор на родната икономика, смята той. Ниските цени на тока в момента се плащат от всички българи – и тези, които са бедни, и тези, които имат достатъчно средства.

Допуснах в БСП да се шири елементарен популизъм по отношение на енергетиката, каза още Овчаров. Според него намаляването на цените на тока са точно такъв популизъм и той ще доведе до катастрофа. "Разумната политика е да помогнеш на бедните, а цените да останат пазарни", посочи Овчаров.

В отговор на въпрос бившият енергиен министър уточни, че е споделял това свое виждане с ръководството на БСП. "Те се съгласяват, но така е по-лесно. Намаляваме цените, ние сме герои", допълни Овчаров.

Той предупреди, че енергетиката е на предела, защото дефицитите, които се трупат са огромни и някой трябва да ги покрие. "Все още има време да се вземат мерки, за да няма апокалипсис в енергетика", смята Овчаров, който предупреди, че те ще се болезнени, ще засегнат големи групи хора и бизнес интереси.

"Ако има сценарий за хаоса в енергетиката, той е доста глупав и доста необмислен, защото резултатът няма как да бъде позитивен", завърши Румен Овчаров.

Коментари: 0