Овчаров: Парното ще покаже реалното намаление на газа

Според бившия енергиен министър няма по-очевиден критерии за отстъпката в цената на природния газ, която ще получим от следващата година

Ако парното поевтинее с 6-7%, значи това е реалното намаление на цената на природния газ. Това заяви депутатът от БСП и бивш енергиен министър Румен Овчаров пред Дарик радио.

Според него "няма по-прост и очевиден критерий от това какво е намалено от цената на природния газ, която ще получим от 1 януари".

Попитан вярно ли е, че „Булгаргаз" продава на загуба, Овчаров отвърна с въпрос:"А той защо продава на загуба, че не мога да се сетя?"

"По мое време не е продавал на загуба. Как така се случи, че изведнъж разбраха, че „Булгаргаз" продава на загуба? Април-юни продаваше ли на загуба? Продаваше. Нали поради тази причина 11-процентното намаление тогава стана 0,67%, тоест 0. Сега се оказа, че и 23-процентното намаление ще бъде 7-8%. За какво си говорим? А колко ще бъде намалението на парното?", коментира още той.

Овчаров се съгласи със сметките на шефа на БЕХ Михаил Андонов, че парното трябва да е поевтинее с 6-7%, тъй като компонентата газ е 60-70% в цената на тока.Това е намалението, което е постигнато - 6-7 на сто за крайния потребител, след като цените на природния газ намалеят с 10%, посочи той.

Коментари: 0