Панелните блокове не са обследвани

Те може да се окажат опасни, предупреждават експерти

"0% от панелните блокове са изследвани. След като 0% са обследвани, няма как да знаем колко са опасни. Ако не се вземат категорични мерки, след време ще настъпи психоза”. Това каза Николай Въжаров от Асоциацията за саниране на панелни жилища пред Нова тв. 

Според него проблемът може да се превърне в криза, да доведе до паника и психоза. Няма смисъл обаче от това, трябва да се направят последователни стъпки, обясни той, за да не се стига до истерия. Една от мерките, които той посочи, е изследване състоянието на конструкциите.

Причина за безпокойство относно сигурността на панелните блокове стана инцидент в Шумен, където панел се отчупи от основната конструкция на една кооперация и по чудо не предизвика много по-тежък инцидент.

Контролът върху изграждането на тези панели е бил достатъчно висок, увери главният архитект на София Петър Диков. Той обясни, че не е създавана архивна документация, когато панелките са строени. „Искам да уверя хората да не се притесняват за годността на сградите”, категоричен е Диков. 

Чавдар Колев, преподавател във Висшето транспортно училище, обясни, че по принцип панелните блокове не са опасни. В „Надежда” има блокове, които са построени върху неподходящи места – има десетина такива блока в този столичен квартал, каза Колев, но твърди, че това е изключение в цяла България.

Коментари: 0