Павлова: Скоро ще имаме красив музей на открито

Министрите Вежди Рашидов и Лиляна Павлова инспектираха строителството на комплекс „Сердика”

6506 ~ 2 мин. четене

Министрите Вежди Рашидов и Лиляна Павлова инспектираха строително-монтажните работи на I-ви етап от проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика”. На събитието присъства и изпълнителният директор на „Метрополитен” ЕАД инж. Стоян Братоев.

Стойността на проекта е 15 801 989 лв. и се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие”, бенефициент е Министерството на културата.

Амбициозният проект предвижда пълна интеграция на археологическите останки от антична Сердика, средновековието и възрожденския период в едно цялостно пешеходно ниво на около 19 000 кв. м. Предвижда се да се свържат в единна структура новооткритите обществени сгради, главните улици на античния град – Кардо максимус и Декуманос максимус, безценни мозайки от средата на 4-и век и стенописи с вече експонираните отделни фрагменти от резервата „Сердика–Средец”, а именно - подлеза с Източната порта пред сградата на Народното събрание и Президентството и подлеза с храма „Св. Петка Самарджийска”. 

Министър Рашидов заяви, че е щастливец, тъй като е намерил съмишленици в лицето на министър Павлова и заедно са задействали проект, който се е отлагал в продължение на двайсет години в чакане на “по-добри” времена. Археологическите открития направени в района на Ларгото са изключителни и ще бъдат превърнати в туристическа атракция. 

“Съвсем скоро ще имаме изключително красив музей на открито на площ от близо 19 000 кв. м.”, посочи Лиляна Павлова и спомена за възможността да бъде изграден друг обект - национален музей.

В заключение министър Рашидов каза, че се надява в най-близко бъдеще България да има силно развит културен туризъм и децата ни да могат да посещават съвременни музеи и да са горди, че са българи.

Подкрепи Economic.bg