Павлова: Трябваше да засилим икономиката

"Не ни трябваше толкова нисък дефицит", отчита министърът в оставка

Снимка: БГНЕС

104 ~ 2 мин. четене

Грешката на правителството е, че се поддържаше толкова нисък дефицит. Ако той беше вдигнат малко и прозрачно, щеше да се засили икономиката и да се осигури заетост и повече пари в бизнеса. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова пред Нова телевизия.

"Не ни трябваше толкова нисък дефицит и толкова нисък процент на дълг", посочи Павлова и коментира, че финансовият министър Симеон Дянков твърде много е настоявал за финансовата стабилност.

"Основна грешка беше, че след първите 1-2 години, когато върнахме доверието на европейските финансови институции, трябваше много повече да засилим икономическата активност. Трябваше по-рано да се приемат действия за намаляване на тока", каза още Павлова.

Тя гарантира, че в нейното министерство ще осигури предпоставки за плавен преход с министъра от служебния кабинет. "Министерството ми е подредено. Постарала съм се администрацията да работи и продължава да работи", категорична е Павлова.

Според нея един служебен кабинет, съставен само от експерти, ще успее да овладее ситуацията и да стабилизира държавата за два месеца, така че да могат да се проведат демократични и честни избори.

Относно слуховете, че жена ще поеме поста на служебен премиер, тя коментира, че дамите са много по-ефективни в кризи. Спомняме си Ренета Инджова, Саша Безуханова също е безспорен лидер, заяви Павлова.

Попитана за опитите на президента Росен Плевнелиев да свика обществен съвет, Павлова заяви, че Плевнелиев е изключително диалогичен човек и сега той се опитва да изслуша всички страни, както го е правел и като министър.

"Лошото, което се случи, е разнопосочното мнение и желание на т.нар. представители на протестиращите", каза Павлова. Тя разказа, че лично е звъняла на протестиращите още преди правителството да подаде оставка. "Поканих много от тях. Едни бяха много коректни и готови за диалог. Други отказаха да дойдат, трети не си вдигнаха телефона, четвърти ме излъгаха по телефона", каза още министърът в оставка Лиляна Павлова.

Подкрепи Economic.bg