Петков: Тръжната процедура е задължителна за VII Блок на "Козлодуй"

Аз не съм убеден, че икономическият министър Драгомир Стойнев е най-големият разбирач на ядрената енергетика, каза бившият депутат от БСП

144 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Не може да няма тръжна процедура при избора на изпълнител за строежа на VII Блок на АЕЦ "Козлодуй". Това каза в ефира на bTV бившият депутат от БСП Румен Петков. Той коментира изказването на икономическия министър Драгомир Стойнев, който след връщането си от САЩ обяви, че американската компания "Уестингхаус" ще строи енергоблока и няма нужда от тръжна процедура, тъй като "това е най-добрият избор".

"Не може да се избягва тръжната процедура, независимо колко са компетентни хората, които казват, че това е най-добрият избор", коментира Петков. "Според мен задължително трябва да се проведе търг, да се види каква е практиката в такива случаи и да се види законодателството. Някои експерти казват, че по закон нямаме право да изберем изпълнител без търг. Защо трябва да предрешим избора, без да има тръжна процедура и анализ? Въобще избягването на тръжната процедура ме притеснява", категоричен е бившият депутат.

"Аз не съм убеден, че икономическият министър Драгомир Стойнев е най-големият разбирач на ядрената енергетика", добавя Петков.

"Ангажиментът на БСП беше да се изгради АЕЦ "Белене". Стигна се до там, че "Атака" внесе искане за падане на мораториума за строежа на централата. Мисля, че това е несериозно. Ако сме правили референдум, сега е несериозно да правим нов анализ. Когато се прави референдум, трябва да си убеден във въпроса, който си задал и искаш подкрепа на гражданите", обясни бившият депутат. "Абсурдно е да правиш анализ, след като вече си правил референдум. Няма как вече да си говорил, че проекта е печеливш, а сега да правиш анализ", категоричен е той.

Подкрепи Economic.bg