Пламен Орешарски няма притеснения за валутния борд

Според бившия финансов министър АЕЦ "Белене" е необходима

80 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Нямам притеснения относно функционирането на валутния борд в България. Нищо в работата на Българска народна банка (БНБ) не ме притеснява. Това каза в ефира на bTV Пламен Орешарски, финансов министър в кабинета "Станишев" и посочен от лидера на социалистите като потенциален премиер, ако БСП спечели изборите. "Тя (БНБ - бел. ред.) има достатъчно резерви. Не ме притесняват приказките на различните "специалисти". Тук се робува на някакви митове от 90-те, когато с обезценяването на лева някои хора си решиха проблемите с дълговете", добави Пламен Орешарски.

От думите на финансиста стана ясно, че е приел предложението на Сергей Станишев да бъда номиниран за министър-председател заради поставения от лидера на БСП акцент върху държавата и държавността. Според Орешарски потенциалните рискове са бедността, която е на рекордно високо равнище и енергетиката, която в последните дни е достатъчно красноречив пример за проблемен сектор.

"Повечето компании в страната са затънали в дългове. Много от тях затвориха врати - между 300 и 400 хил. малки предприятия, а останалите са на ръба да затворят", коментира Пламен Орешарски.

Бившият финансов министър припомни, че АЕЦ "Белене" е в почти всички енергийни стратегии на всички правителства от 80-те години до днес, което по думите му е свидетелство, че тази централа и необходима. "Винаги съм гледал на проекти от типа на "Белене" като икономически, а не политически. По различните сметки, тази централа се откупува за 15 години. Ако един проект има 60-годишен срок на експлоатация, а се откупува за 15 това означава, че има впечатляваща възвращаемост", заяви Орешарски.

Подкрепи Economic.bg