Планинските райони у нас са най-зле

За тях е нужна целенасочена подкрепа, смята Лиляна Павлова

Най-слабо развити у нас са планинските, селските и граничните територии. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. По думите й именно за тях е необходима целенасочена подкрепа.

Най-добре развит социално-икономически е Югозападният регион, а на последно място е Северозападният. София, Варна и Бургас са двигателите на икономическото развитие, според статистиката. 

Според министъра само четири общини отговарят на всички изисквания, за да бъдат градски агломерации – София, Пловдив, Варна и Бургас. Най-големият процент на общините у нас са селските, сравнително малко са туристическите общини.

„Нашата цел е да разпределим финансирането между различните фондове, за да бъде то целенасочено и да се направи анализ, къде има населени места, където живее малко население и да бъдат приобщени, за да се направи преструктуриране на броя на областите”, каза министърът.

По думите й има 2 възможни линии на регионална политика – на намаляване на различията или към развитие на центровете на растеж, като втората е изборът на министерството.

Коментари: 0