Пловдивският панаир ще е партньор на Световното изложение в Милано

Компанията ще изгражда павилиони на участници в Експо 2015

Снимка: Международен панаир Пловдив

3665 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Международен панаир Пловдив ще изгражда павилиони на държави-участнички в Световното изложение в Милано през 2015 година, съобщиха днес от компанията. Българското дружество ще е партньор на Space Idea Europa S.R.L., една от фирмите, оторизирани за тази дейност от организаторите на Експо 2015. Двете компании подписаха вчера рамково споразумение за партньорство.

По този начин Международен панаир Пловдив стъпва на европейския пазар за изложбени строителни услуги. „По време на разговорите бяха договорени и още две неща - повече китайски компании ще идват на нашите изложения, а ние ще съдействаме за осъществяване на проекти за китайски инвестиции в България“, заяви д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите.

Според документа, Space Idea Europa ще възлага на Панаира да строи павилиони, да доставя материали и конструкции, да осигурява работници и специалисти. “Имаме потенциал да се справим с една толкова мащабна задача, защото националният изложбен център е направил експозициите на България в пет световни изложения”, подчерта главният директор инж. Лазар Лазаров. „Това са форумите в Лисабон (1998 г.), Хановер (2000 г.), Аичи, Япония (2005 г.), Сарагоса (2008 г.) и Шанхай (2010 г.). Сега Панаирът ще разшири значително тази част от своята дейност”, добави Лазаров.

Това слага начало на партньорството с една от най-големите китайски компании - Space Idea International Exhibition Group със седалище в Шанхай, чийто европейски клон е Space Idea Europa. Тя проявява интерес за съвместен бизнес с Панаира заради неговите традиции в изложбеното строителство и атрактивния български  павилион на Експо 2010.

Намерение за сътрудничество в сферата на търговските панаири, туризма и деловите прояви е заявил Лю Югуи, генерален директор на Space Idea International Exhibition Group, още при визитата си в Международен панаир Пловдив, по покана на Георги Гергов, през септември 2012 година. Делегацията от Шанхай е останала впечатлена от мениджмънта, инфраструктурата, услугите и цялостното решение на панаирния комплекс. Водят се разговори и за създаване на постоянна експозиция на китайски стоки в две панаирни палати.

Преговорите със Space Idea International Exhibition Group са част от програмата на Международен панаир Пловдив за улесняване на деловите контакти на България и Балканския полуостров с Китай и за отваряне на път за китайски инвестиции в региона

Коментари: 0