По-ниска цена на парното от 1 януари

Топлофикациите засичат общия топломер към 31 декември

Автор: Таня Киркова

Топлофикациите в страната трябва да засекат общите топломери в абонатните станции към 31 декември 2012 г. От 1 януари влизат нови по-ниски цени на топлинната енергия, които ДКЕВР (Държавната комисия за енергийно и водно регулиране) определи с решение от 21 декември.

Техниците на дружествата може да засекат уредите в абонатните станции и в първите дни на януари, защото показанията се записват автоматично и те могат да бъдат свалени и по-късно, обясниха от Топлофикация София.

Домоуправителите на жилищните сгради с централно топлоснабдяване могат да изискат информация, кога ще бъдат посетени, за да присъстват и се уверят в точността на отчета, коментираха от Комисията за защита на потребителите.

Абонатите с месечен отчет и уреди с дистанционно отчитане също могат да засекат показанията на индивидуалните уреди върху своите топлинни тела, за да се уверят, че в сметката им за декември не са включени топлинни единици от януари , когато цената на топлинната енергия ще бъде по-ниска.

За сградите, където уредите се засичат веднъж в края на сезона и се прави едно дялово разпределение, начисляваната енергия при промяна на цената на енергията се прави по формула, определена в наредба.

83.31 лв. (без ДДС), или 99.97 лв. с ДДС ще струва 1 мегаватчас топлинна енергия в София от 1 януари 2013 г.

Новата, по-ниска цена на топлинната енергия за клиентите на EVN България Топлофикация в Пловдив е 91.07 лв. с ДДС, което е 75.89 лв. без ДДС за 1 мегаватчас.

Коментари: 0