Подписът на Обама качи тавана на щатския дълг над $17,2 трлн.

Поправката цели избягване на бюджетна криза и е успех за администрацията на американския президент, коментира Reuters

184 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Президентът на САЩ Барак Обама с един подпис увеличи тавана на държавния дълг с прекрачване на лимита от колосалните 17,2 трлн. долара.

Законопроектът за повишаване лимита на държавния дълг на Съединените щати до март 2015 г. позволява федералното правителство да взeма заеми до 15 март идната година. „Това ще спаси администрацията на Обама от риска за неизпълнение на дълговите ангажименти в края на текущия месец“, коментира руската служба на британската радио-телевизия BBC (Би Би Си Russian).

През изминалата сряда проектозаконът е приет от Конгреса и Сената с мнозинство от 221 и 55 души съответно. Против в двете камари на американските законодатели гласуваха 201 (Конгресът) и 43 (Сенатът) души. „Приемането на поправките позволи да се избегне бюджетната криза, която едва не се случи през октомври 2013 година“, пояснява Би Би Си Russian. Тогава, след отказа на републиканците да гласуват за вдигане на тавана в САЩ, цели две седмици не работеще голяма част от правителството и подчинените му федерални институции.

Според агенция Reuters миналата сряда Сенатът одобри заема пари над лимита от 17,2 трилиона долара за срок от 13 месеца. „Приемането на този закон е сериозна политическа победа за екипа на Барак Обама, който настоява повишаването на тавана на дълга да се случи без допълнителни политически условия“, коментира водещата британската новинарска агенция. 

Подкрепи Economic.bg