Покачването на долара се забави

Цените на златото останаха без промяна

Покачването на долара се забави
112 ~ 3 мин. четене

Американският долар започна азиатската сесия във вторник на позната територия, оставайки без промяна след апатичната сесия през нощта, поради липсата на каквито и да било значими икономически данни, които да задвижат пазара.

Доларовият индекс също остана без промяна на 81.455. Търговци изразиха мнението, че индексът е достигнал връх след възхода от миналия месец, който го изкачи на поредица от нови за 2014 върхове и че пазарът ще има нужда от нов тласък, за да го изкачи още по- високо.

Понеделникът не предложи нищо, което да зарадва доларовите бикове и остави пазарите в бдително настроение, след като геополитическите рискове се запазиха.

В Ирак се заражда нова политическа криза едва дни, след като Вашингтон стартира първата си военна операция срещу бунтовниците от ислямистката държава.

В Украйна, НАТО отправи предупреждение на Русия относно използването на хуманитарната мисия като претекст за нахлуване.

Все пак ескалация на напрежението нямаше, което задържа безопасната йена далеч от достигнатите през миналата седмица върхове.

Доларът се разменяше за 102.31 йени, оставайки далеч от петъчното дъно на 101.51, докато еврото се разменяше за 136.81 йени, също далеч от петъчното дъно на 135.73.

Геополитическите притеснения и санкциите срещу Русия вероятно ще бъдат отразени във внимателно следеното проучване на икономическите очаквания в Германия по- късно днес.

Единната валута последно се търгуваше при курс 1.3372, като продължи да изпитва трудности, след като достигна 9- месечно дъно на 1.3333 преди няколко дни.

Канадският долар се представи най- добре сред основните валути, благодарение на неочаквания ръст на началното жилищно строителство в страната.

Началното строителство нарасна с 200 098 през миналия месец в сравнение с положително ревизираните 198 665 през юни, надминавайки очакванията за ръст от 193 000.

Това помогна на канадския долар да поскъпне с 0,5% до 1.0934.

 

Златото без промяна, тъй като спадът в геополитическото напрежение ограничи печалбите

Цените на златото останаха без промяна в понеделник, след като ръста на световните пазари на акции и облекчаването на напрежението в Украйна и Близкия Изток принудиха инвеститорите да приберат печалбите си над 1300 долара за тройунция.

Капиталовите пазари до голяма степен игнорираха новините, че Русия ще изпрати под конвой хуманитарна помощ в източна Украйна, ход, който според западните сили вероятно ще послужи като претекст за нахлуване.

Американските акции поскъпнаха, продължавайки възстановяването си от кратката корекция, която приключи в петък. Много инвеститори останаха съсредоточени върху надеждите, разпалени от Русия в края на миналата седмица, когато от Министерството на отбраната обявиха, че приключват военните учения в близост до границата с Украйна.

Спот цената на златото падна до 1306.47 долара за тройунция, отдалечавайки се от 3- седмичния връх на 1322.60 долара, достигнат в петък.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поевтиняха с 50 цента до 1310.50 долара за тройунция при обем на търговията около 60% под 30- дневната пълзяща средна.

Движещите се в рейндж цени не предоставиха никакви стимули на инвеститорите да търгуват опции върху кюлчета. Въпреки печалбите от миналата седмица, спот цените продължават да се движат в тесен рейндж от 45 долара вече 30 дни.

Ново 72- часово примирие в Газа между Израел и Палестина също предизвика продажби на злато, споделиха търговци.

Загубите, обаче, също останаха ограничени, тъй като американски военни самолети продължиха да бомбардират бунтовниците в Ирак.

Отразявайки слабите инвеститорски настроения, запасите на SPDR Gold Trust, най- големия публично търгуван фонд, базиран на злато, в света, спаднаха с 1.79 тона до 795.86 тона в петък.

Физическото търсене при най- големите консуматори на метала Китай и Индия също бе мудно, откакто цените се изкачиха над 1300 долара за тройунция миналата седмица, докато силните икономически данни от САЩ породиха спекулации, че Фед може скоро да увеличи лихвените проценти, ограничавайки допълнително търсенето на злато.

Сред останалите благородни метали среброто поскъпна с 0,7% до 20.05 долара за тройунция, платината изгуби 0,5% до 1464.56 долара за тройунция, а паладият поскъпна с 1,7% до 873 долара за тройунция.

 

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0