Показаха на Плевнелиев суперкомпютър в НАСА

Професори и учени от Станфорд и космическата агенция вече са изявили желание да дойдат у нас и да обучават млади българи, които стартират фирми или желаят да се занимават с високи технологии

6756 ~ 2 мин. четене
Автор: Наталия Малчева

Как работи един от най- модерните компютри в света, показаха на президента Росен Плевенлиев в Наса Рисърч Парк. Много малко хора в света, извън изследователите, са допускани до него и това е огромно доверие, обясни президентът.

Държавният глава се срещна с представители на Гугъл, Сиско и HP като част от визитата му в Сан Хосе, Калифорния. След разговорите президентът заяви, че е намерил съмишленици сред световните лидери в технологиите за проекта София тех парк. Сигурни сме, че ще успеем и ще намерим стратегически партньори в тяхно лице, заяви Плевнелиев.

Професори и учени от Станфорд и НАСА вече са изявили желание да дойдат в България и да обучават млади българи, които стартират фирми или желаят да се занимават с високи технологии, обясни след срещите си президентът.  Той призна, че е обсебен от идеята за София тех парк и дори вече е започнал да рисува мастърплана на проекта.

“Аз съм един от малкото хора в България, които са правили подобни проекти и разбират от тях”, обясни Плевнелиев, визирайки инвестицията в Бизнес парк София. Заплатите в сектора на високите технологии са по-големи от останалите, а този бизнес дори в моменти на криза е печаливш, затова исакм повече млади хора да са заети в него и да получават достойно заплащане, каза Плевнелиев.

До месец кабинетът трябва да вземе решение за отчуждаване на терена край 4-ти километър от военното министерство, който е предвиден за изграждането на София тех парк. След което икономическото ведомство трябва да направи целева дъщерна фирма, чрез която да се усвоят 50-те млн.евро от ОП ”Конкурентноспособност”, обясни държавният глава.Надявам се до края на годината да изчистим всичко около концепцията, каза Плевнелиев.

По-рано през деня стана ясно, че е възможно да бъдат използвани идеите на Гугъл за дизайн на средата, както и техническото ноу хау от Сиско и HP за заработването на парка. Надяваме се концепцията да е готова до края на годината, в средата на 2013 г. да направим първата  и през 2015 г. София тех  парк реално да заработи, допълни идеята си Плевнелиев.

Вечерта той се срещна с българската общност в Опера хаус в Сан Хосе. Заради големият брой желаещи обаче не всички българи в Силициевата долина успяха да стиснат ръката на държавния глава. Работещи наши сънародници в Гугъл и Сиско до последно търсиха възможности да присъстват на срещата.

Подкрепи Economic.bg