Полицаи с мегафони ще информират при земетресение

МВР ще получава данните от Геофизичния институт по директна телефонна линия, обясни Бойко Борисов

Когато има подобно земетресение, всички налични полицейски патрули, с включени светлини и по мегафони да съобщават официалната информация, която ще се издава от Института по геофизика. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с директора на Националния институт по геофизика, геодезия и география Николай Милошев, главния секретар на МВР Калин Георгиев, зам.-министъра на вътрешните работи Димитър Георгиев и директора на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението” Николай Николов.

Той обясни, че вече е осигурена пряка телефонна линия между Геофизичния институт и МВР. Така, още в първата минута, институтът ще може да подава информация на МВР и те да съобщават на хората. Същото важи и за пожарната.

„Четири телефона вече са открити в БАН. Информацията, която се дава, вече е качена. От три дни това го има на сайта на МВР”, подчерта премиерът и добави:

„Разпоредили сме - синя лампа да се осигури на Милошев, за да има кола със синя лампа.”

„Нямаме никакво желание, и по никакъв начин не бихме спестили нещо от това, което има. Това е природа и колкото сме обединени, единни, само така можем да предпазим хората от злополуки”, каза Борисов. 

Премиерът изчете от името на Милошев препоръки как да оцелеем при земетресение.

„Въпреки изненадата и стреса, хората би трябвало да се опитат да направят следното:

Да отворят вратите към стълбището, да застанат под конструкция, предпазваща от падащи предмети – каса на врата, маса, чин и др., по-далеч от прозорци, витрини и висящи предмети и да изчакат люлеенето да спре. След това максимално бързо да се излезе от сградата – след като люлеенето спре. Да не се изпозлват асансьорите и да не се предизвиква струпване на изходите. Отдалечете се максимално възможно от всички заобикалящи сгради и съоръжения – електропроводи, газопроводи и др. Не влизайте отново в сградата, преди да се убедите, че опасността е преминала.

На работното място спазвайте правилата за евакуация. У дома – изчаквайте търпеливо информация от компетентните органи. 

В автомобила – при първа възможност спрете на открито място. В обществения транспорт – останете на място до отваряне на вратите. Окажете първа помощ на пострадали около вас, ако има такива.

Включете телевизия, радио или това, което имате на разположение, и следвайте указанията на държавните и общински служби за борба с бедствията. Не се опитвайте веднага да напуснете населеното място с автомобил. Това може да предизвика задръстване и да усложни обстановката. Не се доверявайте на слухове за следващи трусове или наводнения, доверете се на официалната информация. Помнете, че все още предсказването на земетресение е невъзможно.”

Коментари: 0