Порошенко може да встъпи в длъжност на 9-10 юни

В началото на месеца фаворитът на президентските избори в Украйна е поканен в Полша за среща с Барак Обама

Триумф

Автор: Николай Марченко

Встъпване в длъжност на избрания вчера президент на Украйна може да се състои на 9 или 10 юни, пише вестник „Украинская правда”.

„От датата на официалното обявяване на резултатите от страна на Централната избирателна комисия в рамките  на 5 дена може да се състои инаугурацията. Много ориентировъчни дати са 9 – 10 юни”, заяви началникът на юридическия департамент на щаба на фаворита на надпреварата Петро Порошенко Роман Зварич.

Според него ЦИК има законов срок от до 10 дни за обявяване на официалните резултати, но Зварич се надява това да се случи по-бързо. Юристът е на мнение, че до края на седмицата може да излязат окончателните резултати за вота. Последните данни от тази сутрин показват, че при над 50% от преброените бюлетини Порошенко разполага с около 54% от гласовете.  

Междувременно основната съюзничка на новите украински власти в Европейския съюз (ЕС) – съседната Полша е най-доволна от резултатите на изборите. Първият държавен глава, който честити на новоизбрания украински президент, е полският лидер Бронислав Коморовски. В телефонен разговор той покани Порошенко във Варшава.

Коморовски изрази надежда, че след изборите ситуацията в Украйна се стабилизира. Поканата към Порошенко е за 3-4 юни, когато Полша ще празнува 25-та годишнина от първите в социалистическия блок демократични парламентарни избори.

По този случай в Полша е поканен и президентът на САЩ Барак Обама, който на 3 юни ще се срещне и с лидерите на страните от Централна и Източна Европа. Най-вероятно да се състои и срещата с новоизбрания украински президент, на когото Обама честити победата снощи.

Коментари: 0