Порошенко вече предизвиква Русия

Изборите не бяха последвани от бърз спад в противопоставянето

Снимка: Reuters

Автор: Стилиян Гребеничарски

Избраният за президент на Украйна Петро Порошенко започна курс на противопоставяне срещу Русия още преди бюлетините да са окончателно преброени, пише Bloomberg. Бъдещият държавен глава отказа да прекрати операцията против сепаратистите в крайната източна част на страната.

„Ще има силно повишение в ефективността на антитерористичната операция“, заяви Порошенко вчера в Киев. Той се ангажира операцията да не се проточва с месеци, а да приключи за часове. В отговор, руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че всяка ескалация на напрежението би била „колосална грешка“.

Предизвикателството за централната власт е най-силно в Донецк, където бяха изпратени паравоенни формирования, хеликоптери и военни самолети, след като бунтовниците пренебрегнаха ултиматумът да напуснат местното летище.

Очакванията изборите да доведат до спад в напрежението поне засега не се оправдават. През изминалата нощ са продължили полетите на военната авиация и конфликти на терен, а експлозии са се чували в различни части на града. Информационните агенции съобщават за най-ожесточени сблъсъци в района на железопътната гара в Донецк. Размириците не са стихнали и в Славянск и Мариупол. Агенция Донбаски новости информира за колона от около 40 тежкотоварни машини с въоръжени мъже, която се придвижва от Русия към границата.    

Заплахата за отделяне на индустриалните региони на Донецк и Луганск поставя допълнителни трудности пред Порошенко в задачата му да стабилизира свиващата се икономика.

Коментари: 0