Португалия реже с 10% високите пенсии на чиновниците

Правителството трябва да пусне в ход от септември програма, която да намали с около 30 000 броят държавните служители

3599 ~ 1 мин. четене

Най-високите пенсии на чиновниците в Португалия ще бъдат намалени с 10% от 2014 г., съобщи Bulgaria on Air. Правителството обсъжда със синдикатите възможността пенсиите над 600 евро да бъдат орязани. Това е част от реформите, с които Португалия се ангажира пред международните кредитори с цел да се намалят държавните разходи с 4.7 млрд. евро.

Мярката цели осигуряване на бъдещето на пенсионната система и установяване на принцип на справедливост между държавните чиновници и служителите в частния сектор, каза държавният секретар за държавната администрация Елдер Розалину, цитиран от Франс прес.

Съкращенията ще бъдат обратими в контекста на растежа и равновесието на държавните финанси. За това обаче трябва да се постигне ръст от 3% и държавен дефицит - 0.5% от брутния вътрешен продукт (БВП) в продължение на две години.

Очаква се икономиката на Португалия, която навлезе в трета година на рецесия, да се свие с 2.3% през тази година. Правителството предвижда слаб ръст от 0.6% едва догодина.

Мерките са част от програмата за драстични икономии в замяна на международната помощ за страната от 78 милиарда евро, одобрена през май 2011 година. В края на юли парламентът вече одобри увеличаване на работното време на държавните чиновници от 35 на 40 часа седмично.

Освен това правителството трябва да пусне в ход от септември програма, която да намали с около 30 000 броят на чиновниците, които в момента са близо 700 000.

Подкрепи Economic.bg