Посланикът на САЩ в Скопие: Водите Македония към провал

Според дипломата политиците изобщо не се водят от интересите на страната

Посланикът на САЩ в Скопие: Водите Македония към провал
Автор: Николай Марченко

Посланикът на САЩ в Скопие Пол Уолърс остро разкритикува политиците в Македония само няколко месеца преди да напусне страната поради приключване на мандата, информират местни медии.  

Македонската телевизия „24 вести“ предаде, че посланик Уолърс участваше в конференция, организирана от Института за културно и духовно наследство на албанците. По време на словото си американският дипломат заяви, че „в страната вижда политически лидери, които не се ръководят от интересите на страната“. Според Пол Уолърс политиците в Македония "водят страната по-скоро към провал". 

Телевизия Alsat-M пък допълва, че македонското МВнР и лично външният министър Никола Попоски отказаха да коментират острото изявление на американския посланик в Скопие.

Експерти обаче от своя страна смятат, че посланията на Уолърс са ясни и трябва да се възприемат сериозно от властите в Скопие. Анализаторът Исмет Рамадани смята, че подобни изявления на международни представители ще има още и е крайно време страната да се върне на правия път. „Беше ясна и директна, в американски стил. Беше казано на политиците в Македония, че грешат при воденето на политиката”, заяви Рамадани. Политическият анализатор Алберт Муслиу също смята, че забележката на Уолърс „не е случайна“.

Телевизиите припомнят, че това е втора критика от страна на американската администрация за последните няколко месеца. Преди това зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви в хърватския гр. Дубровник, че „в балканските страни управляват клептократи, които смятат своите страни за източник на печалби за тях и техните приятели“.

 

 

Коментари: 0