Построиха най-високия небостъргач в ЕС (видео)

Сградата е на 87 етажа и е направена от 11 000 стъклени панела

Най-високата сграда в ЕС е вече факт. В британската столица днес ще се състои тържествена церемония по случай завършването на строителството на "Shard".

Сградата е висока 310 метра и е дело на италианския архитект Ренцо Пиано. На външен вид постройката прилича на остро парче стъкло, каквото е и едно от значенията на shard на английски.

Небостъргачът е на 87 етажа и е направен от 11 000 стъклени панела. Общата площ на постройката е 56 000 кв.м и е 95% от нея е от рециклирани материали. Строителството на Shard възлиза на 1,5 милиарда британски лири, а главен инвеститор е Националната банка на Катар.

Сградата разполага с офиси, луксозни апартаменти, ресторанти, зимни градини, търговски център и 200-стаен хотел, които трябва да отворят врати напълно до февруари 2013 година.

В Shard ще се намират някои от най-високите и най-скъпи апартаменти в Европа, чиито цени могат да достигнат до 50 милиона евро.

Тази вечер небостъргачът ще бъде открит с бляскаво лазерно шоу, в церемонията ще вземе участие и един от синовете на кралица Елизабет - принц Андрю, както и премиерът на Катар шейх Хамад бен Джасем ат Тани.
Коментари: 0