Правителството не даде орден "Стара планина" на френския посланик

На дипломатически език невръчването на ордена е демонстрация на политическо недоволство на правителството срещу съответния посланик

84 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Френският посланик в България Н. Пр. Филип Отие, който заедно с германския си колега подкрепиха публично протестите срещу кабинета "Орешарски", ще бъде изключение и няма да получи орден "Стара планина" I-ва степен. Мандатът му изтича на 7 септември, а от външно министерство все още не са направили предложение, което трябва да се съгласува с Министерски съвет и накрая да се одобри от президента.

От протокола на Президентството казаха, че до 7 септември няма заявена дата за церемония по награждаване на когото и да било.

"Това действие е резултат от пълната реставрация на кадрите на ДС в МВнР. Франция е съюзник и приятел на България. Ордените в България се връчват от Президента. Надявам се той и опозицията да реагират остро и категорично", коментира във Facebook външният министър в кабинета "Борисов" Николай Младенов. "Надявам се Росен Плевнелиев и опозицията да реагират остро и категорично", добави той.

На дипломатически език невръчването на ордена е демонстрация на политическо недоволство на правителството срещу съответния посланик.

Подкрепи Economic.bg