Преглед на печата - 03.10.2012

Акцентите в националната и международна преса

60 ~ 4 мин. четене

"Храната изяде заплатата", е заглавието на в. Стандарт. Храната буквално изяжда заплатата на българина. 70 на сто от месечното възнаграждение заминава за пълнене на хладилника, оплакват се масово нашенците. Според разчетите им основните хранителни продукти са поскъпнали с близо 30% само за месец. "Месото и колбасите се повишиха с 1 лев за 20 дни. Свинското месо например е с 50 стотинки отгоре за килограм. Това означава, че всяка седмица има по 3-4% скок, смятат и търговците на едро. Според тях причината е, че има увеличение при изкупните цени за живо тегло. Производителите пък обясняват, че повишението се налага заради поскъпването на фуражите. Търговците обаче ги контрираха с факта, че новият фураж още не се използва.

Въпреки това търговци са категорични, че през зимата се очакват още поскъпвания, но с какви цени, не се ангажират да прогнозират. Според тях свинското със сигурност ще надхвърли 12 лева за килограм.

Фандъкова: Без синя зона пред моловете, пък е водещото заглавие на вестник Монитор. „На този етап не се предвижда увеличаване на обхвата на синята и зелената зона”, каза вчера кметът на София Йорданка Фандъкова пред ТВ7. Тя бе категорична, че засега не се планира да се плаща за паркинг пред търговските комплекси. „Няма значение, че обектът се намира в „Люлин”. Щом има огромно струпване на коли и хора, трябва да се въведе зелена зона”, заяви преди дни шефът на транспортната комисия в Столичния общински съвет Радослав Тошев. Според градоначалника разширението на платените зони за паркиране трябва да се прави постепенно, за да могат хората да се приспособят към новия режим.„Моловете имат достатъчно места за паркиране, важно е да се спазват правилата”, обясни още Фандъкова.

"По-голямата пица", започва Капитал Daily.Правителството ще изпълни обещанията си за по-високи пенсии и увеличение на някои заплати в публичната сфера, но няма да раздува планирания дефицит в бюджета за следващата година. Парите, нужни за поетите предизборно ангажименти, ще дойдат от повече приходи. Това сочат прогнозните в черновата на бюджет 2013, с която "Капитал Daily" разполага. Очакванията на екипа на финансовия министър Симеон Дянков са през следващата година постъпленията да са с 1.75 млрд. лв. повече в сравнение с тази - основно от ДДС. По принцип повече приходи от косвения данък може да означават очаквания за по-висока инфлация, съживено потребление или повече внос. Ако прогнозата все пак се изпълни, държавата за пръв път ще надхвърли сумата на събраните приходи през предкризисната 2008 г.

Банкер обирал тайно клиенти, съобщава Дарик. 29-годишен служител в столичен клон на банка е обвинен за длъжностно присвояване в размер на 84 665 лева, съобщиха от пресцентъра на МВР. Разследващите установили, че в качеството си на банков служител - главен касиер, от 1 януари 2008 до 31 декември 2009 г. успял да присвои парите от сметките на 38 клиенти на банката. Оказало се, че касиерът съставял фалшиви частни документи - платежни нареждания, с които теглел различни суми от чуждите влогове. На мъжа било повдигнато обвинение и наложена мярка "парична гаранция" в размер на 1000 лева.

Банките да не търгуват за сметка на вложителя, предлагат експерти, пише Труд. Експерти предложиха днес Европейският съюз да задължи банките да изолират рисковата си търговия в дружества отделни от традиционните им дейности, като например набирането на депозити и отпускане на кредити."Депозитите не бива повече да поддържат рисковата търговия", каза председателят на финландската централна банка Ерки Лииканен представяйки доклада на групата си на еврокомисаря по единния пазар Мишел Барние.

Правителството на Великобритания не успя да осигури очакваната китайска подкрепа за плановете си за строеж на АЕЦ, пише вестник Financial Times. Липсата на участие на компании, подкрепяни от Пекин повдига въпроси за това как да се финансира възраждането на ядрената енергетика на Обединеното кралство. Някои експерти в индустрията смятат, че само китайските компании имат финансовата мощ, за да поемат огромната стойност по изграждането на нови реактори. Оттеглянето на офертата на "Арева", оставя два консорциума, японския Хитачи и американския Уестингхаус Електрик, който е собственост на японския концерн Тошиба да се състезават за изграждане на ядрени реактори в Глостършир.
Германия, изостави плановете си за изграждане на нови ядрени централи във Великобритания, след като страната реши постепенно да премахне ядрената енергия след катастрофата във Фукушима.  Уестингхаус и Хитачи имат желание да осигурят нови пазари за износ на ядрените си технологии след решението на Япония за постепенно премахване на ядрената енергия до 2020 г.

Правителството на Великобритания ще се превърне в съучастник в мъчения, ако екстрадира Абу Хамза в САЩ, пише вестник Independent. „ Обвиненият в тероризъм Абу Хамза и неговият съучастник Бабар Ахмад няма да издържат условията в американските затвори”, заявява специалният докладчик на ООН, Хуан Мендес. „Строгият тъмничен затвор може да доведе до непоправими травми на психиката. Изпращането на Абу хамза и други петима обвинени в тероризъм там ще бъде нарушение на конвенцията против изтезанията на ООН”, добавя Мендес.

Откакто е стъпило в длъжност, правителството на Южна Корея е довело страната до най-лошите отношения със Севера от години, като шансовете за разбирателство са нищожни, пише вестник Daily Telegraph, позовавайки се на думите на заместник-министъра на външните работи на Северна Корея Пак Кил Йон.
„Отношенията между двете държави са банкрутирали. Историята ще съди южнокорейците. Опирайки се на Съединените Щати, Южна Корея продължава един цикъл на враждебност и провокации, като превръщат полуострова в гореща точка, феномен, който може да доведе до ядрена война”, заявява Пак Кил Йон.

Подкрепи Economic.bg