Премиерът на Франция ясен на 15 май

Новото правителство ще бъде сформирано на следващия ден

Новото правителство на Франция ще бъде сформирано на 16 май, съобщи новоизбраният френски президент Франсоа Оланд.

"Съставянето на правителството без съмнение ще се състои в края следващия ден след встъпването в длъжност", посочи новият държавен глава на Франция, който ще встъпи в длъжност официално на 15 май. Той отбеляза също, че след церемонията, в същия ден, ще назове името на премиера.

Фаворит за поста е 60-годишният водач на парламентарната група на социалистите Жан-Марк Еро, който е кмет на северозападния град Нант, отбелязва Ройтерс, цитирана от bTV.

Няколко часа по-късно Оланд ще направи първото си посещение в качеството си на президент в Берлин, където ще разговаря с канцлера Ангела Меркел.

Преди пет години действащият президент на Франция Никола Саркози веднага след встъпването си в длъжност също направи посещение в Германия.

Няколко дни по-късно Оланд ще бъде приет от президента на САЩ Барак Обама в Белия дом, преди да се присъедини към колегите си от Г-8 вечерта в Кемп Дейвид край Вашингтон, посочи дипломатически източник.

След това той ще участва в срещата на върха на НАТО на 20 и 21 май в Чикаго, преди неофициалната среща на върха на Европейския съюз на 23 май в Брюксел.

Коментари: 0