Премиерът убеден, че Банско трябва да има втори лифт

Екоактивсти подпрепиха правителството в позицията, че АЕЦ "Белене" не трябва да се строи

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Премиерът Бойко Борисов защити исканията на инициативния комитет и кмета на Банско, които настояват за разширяване на ски зоната в курортния град. Позицията си премиерът изложи пред представители на екоорганизацията "Зелените" преди днешното заседание на Министерски съвет.

"Убеден съм, че в Банско трябва да има втори лифт", заяви Борисов, като подчерта, че това е темата, по която позициите на кабинета и на "зелените" категорично се различават. 

Относно АЕЦ "Белене" обаче премиерът намери абсолютната подкрепа в лицето на "Зелените".  "Нашата позиция съвпада с тази на правителството, което се отказа от скандалния проект с АЕЦ „Белене”. Това беше и в предизборната кампания на ГЕРБ и е устойчиво решение, което беше направено", коментира Борислав Сандов, съпредседател на "Зелените".

Той посочи, че неговите колеги продължават да агитират българските граждани да гласуват с „не” на този референдум, за да "не се плаща тази висока цена, този риск, който може да бъде пагубен за цялата ни страна". "Ясно е, че проектът е бавен дълго време, той не е конкурентоспособен, в сеизмична зона и икономически неефективен", коментира още Сандов.

Той разкри, че в БАН е упражнявана скрита репресия към учени, които дръзвали да се противопоставят на проекта. "Чуваме от учени, че те са заплашвани да не изявяват публично позицията си срещу този проект", обясни Сандов.

 

Подкрепи Economic.bg