Приеха съгласуваните промени в Закона за горите

Въпреки приемането на закона с параметрите, по които властта и еколозите се споразумяха, тази вечер в столицата ще има нов протест

Парламентарната земеделска комисия прие на първо четене новите промени в Закона за горите, по които във вторник беше постигнат обществен консенсус. От общо 17 гласували депутати, 12 подкрепиха законопроекта, а 5 го отхвърлиха.

Председателят на земеделската комисия Десислава Танева подчерта, че чл. 54, който се отнасяше за строежа на ски писти и съоръжения в горските територии без промяна на предназначението и по който не беше постигнат консенсус, не присъства в предложения от ГЕРБ законопроект. Поради тази причина остава старият режим за строеж на подобни съоръжения – с промяна на предназначението на земята.

Въпреки приемането на закона с параметрите, по които властта и еколозите се споразумяха, тази вечер в столицата ще има нов протест. Този път той не е свързан толкова пряко със споровете по Закона за горите, колкото с пожара на Витоша. Чрез акцията демонстрантите искат да изразят подкрепата си към всички огнеборци и доброволци в планината до София.

Еколозите настояват и за преразглеждане на договора на "Витоша ски" АД, която във вторник изрази намерение да остави Витоша затворена за любителите на зимните спортове и следващия зимен сезон.

Протестът започва в 18,30 часа на „Орлов мост”. Оттам тръгва шествие под мотото „За горите”, което се очаква да премине по бул. "Васил Левски", край Министерството на спорта и Народното събрание.

Коментари: 0