Приватизацията превърна Кипър в стачкуващ остров

Раздържавяването на транспорта, енергетиката и телекомуникациите изведе хората по улиците

AFP, ИТАР-ТАСС и Reuters от Никозия

144 ~ 2 мин. четене

Приватизационната програма на правителството в закъсалия от дългова криза Кипър взриви общественото спокойствие и изведе хиляди работници на улиците, информират световните медии.

„Гражданите на Кипър осъмнаха с постоянни спирания на електрическото захранване, заради стачката на работници срещу приватизацията на пристанищата, телекомуникационните и електрическите компании”, съобщава новинарската агенция France Presse (AFP).  

Водещата френска медия допълва, че стачката започна в 7 часа местно време: „ Четири часа по-късно, компанията по енергоснабдяване възстанови захранването на острова, след като Николас Пападопулос, ръководител на дясноцентриската партия DIKO, която е част от управляващата коалиция, обеща, че мнението на протестиращите ще бъде взето под внимание”.

Руската агенция ИТАР-ТАСС също пояснява, че заради започналата 12-часова стачка на работниците в Кипърската електрическа компания, има вероятност страната да остане без електрозахранване. „Компанията е решила да остави на работа намален брой работници, за да поддържа две турбини на ТЕЦ в Дакелия и още две на ТЕЦ във Василикос, като в същото време отправи призив към населението да употребява възможно най-малко ток през деня, за да бъде избегнато излишно натоварване на електростанциите”, обобщава кризисната ситуация AFP.

Reuters (Ройтерс) коментира, чеправителството одобри „пътна карта” за приватизация на държавната собственост, но достигнатото споразумение „извади наяве дълбоки противоречия във вътрешността на управляващата коалиция”. Законопроектът предвижда продажбата на три държавни предприятия, като в резултат на приемането му служителите в телекомуникационната и енергийната сфера излизат на общонационална стачка днес.

Британската агенция пояснява и какъв е политическият аспект на приватизационния проблем, „взривил” обществения мир: „Демократическата партия, която е младши партньор в управляващата коалиция, обаче се отнася с недоверие към плана за продажба на държавна собственост”.

Освен това решението на президента Никос Анастасиадис за възобновяване на преговорите с турската част на Кипър предизвика ярост в Демократическата партия. „Вероятно следващата седмица партията ще реши дали да остане в правителството. Подкрепата на Демократическата партия е необходима за приемането на приватизационния план в парламента и за получаването на помощ от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) за Кипър в размер на 236 млн. евро”, цитира Ройтерс собствен източник в Никозия, пожелал анонимност.

 

 

Подкрепи Economic.bg