Продажбите на дребно в Германия намаляха неочаквано

През юли понижението е с 0.9% при ръст от 0.5% през месец по-рано

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Продажбите на дребно в Германия през юли са намалели неочаквано с 0.9% спрямо предходния месец. Данните са на Федералната статистическа служба, цитирани от Bloomberg. Прогнозите на анализаторите бяха за минимално увеличение от 0.2%, след като през юни имаше ръст от 0.5% - най-големият от март 2012 г. Спрямо година по-рано има спад от 1%.

Анализаторите отдават слабите резултати при продажбите на дълговата криза в Европа, която се отрази негативно върху Брутния вътрешен продукт (БВП) и корпоративните печалби при най-голямата икономика в Европа.

Данните на за безработицата през август също не са никак обнадеждаващи. Статистиката показва 6.8% безработица - най-високата за последните пет месеца.

"Ситуацията на пазара на труда в Германия се влошава", коментира Матиас Тиел, икономист в M.M. Warburg & Co. в Хамбург. "От друга страна, по-високите заплати и потребителските разходи имат стабилизиращ ефект върху икономиката", добавя той.

Преди дни германската централна банка (Bundesbank) заяви, че може да се очаква допълнително забавяне на икономическия ръст, причинено от фискалните проблеми в региона. През второто тримесечие икономиката нарасна с едва 0.3%, заради слабите инвестиции в страната.


Коментари: 0