Произвеждат водорасли, разработени в БАН

Инвестицията е в размер на над 1,7 млн. лева

10519 ~ 1 мин. четене

Варненска фирма ще произвежда синьо-зелени водорасли, като проектът е на стойност 1 712 402 лв., съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Инсталацията ще бъде изградена в землището на с. Баново, община Суворово, област Варна.

Одобрената безвъзмездна финансова помощ е на стойност 1 027 441 лв. Договорът е по мярка „Производствени инвестиции в аквакултурата” от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”.

Проектът предвижда  изграждане на инсталация за производство на синьо-зелени водорасли от вида спирулина (Spirulina platensis) посредством ускорен процес на фотосинтеза (от морска вода до сухо състояние) в затворени помещения, като се спазват изискванията за опазване на природата в съществуващи сгради.

От фирмата „ЕКО АЛГАЕ” ООД  ще произвеждат водорасли, предназначени за хранителни добавки, субстанции за медицината и субстанции за козметиката и фармацевтиката. Основното производство ще е на щамове водорасли – Хлорела и Спирулина, които са подходящи за България, не са нов вид и имат широко приложение. Те са разработени в БАН и са отглеждани в местността Рупите край Петрич преди 20 години.

Технологията на работа на рециркулационната инсталация е безотпадна, като комплексът се характеризира с преобразуване на въглеродния двуокис в кислород от водораслите. Производството на водораслите е напълно екологично.

Подкрепи Economic.bg